Wybór gotowego zestawu surowców z przepisem podyktowany był brakiem jakiegokolwiek doświadczenia w warzeniu z zacieraniem, a tym bardziej w sporządzaniu własnych receptur. Zestaw zawierał:
Słody:
Pale Ale Weyermann 4,4 kg
Caraamber 0,3 kg
Chmiel:
Marynka 40 g
Challenger 20 g
Fuggles 30 g
Drożdże:
Safale US-05 11,5 g
Najpierw dezynfekcja fermentatorów i wszystkich innych akcesoriów ( w środku). Zalewam roztworem łyżka pirosiarczanu potasu na 0,5 l wody ciepłej.
Zacieranie odbyło się również według instrukcji. Infuzyjne w temperaturze 67 st. przez 60 min., podgrzanie do 72 st. po negatywnej próbie jodowej i mashout (76 st.). Cały proces przebiegł bez większych problemów. po filtracji uzyskałem ok. 23 l brzeczki o ekstrakcie 12 BLG.
Po 7 dniach przelanie na cichą i dodanie 20 g Fuggles. Na przyszłość, albo wrzucić w woreczku z obciążeniem albo kombinować z filtracją przez pończochę przy butelkowaniu bo chmiel nie opadł. Powodem mogła być temperatura pokojowa 20 st.
Po 1,5 miesiąca jestem zadowolony z wyniku. Poziom nachmielenia jest odpowiedni. Po chmieleniu na zimno spodziewałem się większego aromatu chmielowego, a jest dość słaby. W smaku delikatna słodowość z dominującą goryczką. Alkoholu wyliczyłem ok 5,5% objętościowo. Na przyszłość zwiększyłbym ilość słodów żeby uzyskać większy ekstrakt, pełnię i słodowość. Można spróbować też zatrzeć bardziej na słodko (w wyższej temp.). Następna IPA jaką zrobię na pewno będzie z amerykańskimi chmielami i w niej spróbuję zastosować modyfikacje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz