Piwa dzielą się na dwa główne gatunki lub rodziny:
Ale
Lager
Odpowiedź na to czym różnią się obydwie rodziny jest bardzo prosta. Przy produkcji piw typu ale używa się drożdży górnej fermentacji, a przy piwach typu lager drożdży górnej fermentacji. Dlatego piwa ale fermentują w temperaturach 18-25°C, natomiast lagery w temperaturach 6-12°C. Już w tym momencie nie zagłębiając się dalej w poszczególne rodzaje piw ale i lager można zauważyć pierwsze poważne ograniczenie odnośnie temperatury. Warząc piwo w mieszkaniu nie mając dostępu do piwnicy, strychu lub pomieszczenia bez ogrzewania, w którym w zimie można byłoby osiągnąć odpowiednio niską temperaturę nie mamy możliwości warzenia piw typu lager. Nasz wybór ogranicza się wtedy do piw typu ale. Oczywiście nadal mamy z czego wybierać, ponieważ piwa typu ale dzielą się na wiele rodzajów. Część z nich podana jest tutaj. Rodzaje lagerów można znaleźć tutaj. Natomiast tu znajdziemy jeszcze bardziej rozbudowaną tabelę.
W moim przypadku, ponieważ warzę w mieszkaniu w bloku dysponuję temperaturami 20-22 stopnie C, więc mogę warzyć tylko piwa typu ale. Dobrym przykładem do czego prowadzi warzenie bez znajomości gatunków piw jest moja pierwsza warka. Kupiłem brewkit typu pilsner czyli piwo rodzaju lager. Zasypałem go drożdżami górnej fermentacji zamiast dolnej, ale i tak, gdybym użył drożdży dolnej nie mógłbym go trzymać w odpowiedniej dla lagera temperaturze. Wynikiem tego jest piwo, które nie za bardzo da się sklasyfikować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz